Havsresan på land

En havsresa händer inte bara på havet. En hel del aktiviteter måste naturligtvis ske på land också – förutom att sova, äta och vad man nu behöver göra så skall fotografierna laddas ur kamerorna, båtarna skötas, dykutrustning vårdas, nästa dag planeras…

Dessutom måste ju alla historier berättas, förädlas och bytas. Lotsvillan i Falsterbokanalens södra ände är just nu antagligen Näsets hetaste plats för muntligt berättande. Tyvärr har vi inte möjlighet att publicera ljud — men några bilder av hur det kan se ut på land kan vi bjuda på,  förmedlade av Per Isaksson som tagit dem.

En av de saftigaste historierna till frukost idag var spekulationerna om de cylindriska föremål som Sjöfartsverkets fartyg Jacob Hägg hittat söder om Falsterbonäset. Nu hann det inte bli så mycket höna av just denna fjäder; Kustbevakningen karterade idag fyndplatsen med sonar, och dykarna kunde sedan konstatera att det var ihåliga rör, 4 meter långa och beväxta med alger. Någon har tappat dem — men vi vet inte vem eller när.

En grupp dykare undersökte under dagen ett nyupptäckt vrak som visade sig vara lastat med kol, men det visade sig vara svårt att datera det. Andra fortsatte att dokumentera det orörda 1800-talsvrak vi berättade om igår. De gjorde många fynd, men vraket är ännu inte identifierat.

Dessutom har Kustbevakningen idag avhållit ett seminarium. Det skedde på land, men trots det gick diskussionens vågor höga bland de 30-tal deltagarna. Peter Norman från Riksantikvarieämbetet, Patrik Höglund från Sjöhistoriska och Kenneth Hedström från Kustbevakningen talade om bevarandevärde och skydd av marina fornlämningar och andra skyddsvärda lämningar i havet. Det blir en omgång till i morgon.

Det här inlägget postades i Allmänt, Fältveckan. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.