Havets dag den 29 juli

Som vi tidigare har berättat kommer Havets Dag i Falsterbokanalen att firas den 29 juli.

Programmet är klart och det blir mycket trevligt att se och göra. Arrangemangen pågår mellan 10.30-16.30 i området kring Falsterbokanalens hamn. Programmet hittar du här eller på www.skhc.se

Redan nu kan vi avslöja att det blir trångt i hamnen. Flera olika typer av fartyg, utöver de som ligger där i vanliga fall, kommer att gästa Falsterbokanalen. De är både av äldre typ som repliken  Skanörskoggen och Briggen Tre Kronor, och moderna som en lotsbåt (som inte visas upp så ofta!) och Sjöräddningssällskapets räddningsenheter. (Du är väl medlem?)

Vi kan också se vrakletarbåten M/S Baltic Explorer, där du får dig till livs berättelser om mystiska vrak och skatter, och får se sonarbilder från botten av södra Östersjön! Självklart får du veta vad vi hittade under årets Havsresa också. Flera deltagare från de medverkande dykklubbarna är på plats.

Den som vill kan få en tur på havet. Varför inte prova på att segla med Falsterbonäsets båtklubb, eller kanske ta en adrenalinstimulerande snabbtur med RIB-båt? Det går också att segla med Briggen Tre Kronor både dagen före, på, och dagen efter Havets Dag; se om det finns biljetter i deras kalender.

Segling är normalt en säker sysselsättning, men ibland kan olyckan vara framme. Då är det bra att Sjöräddningssällskapet SSRS finns; SSRS tillsammans med Sjöfartsverket arrangerar under dagen uppvisningar där de demonstrerar hur de arbetar.

Vill man istället uppleva livet under ytan så går det också bra. Utomhuspedagogerna SEA-U arrangerar håvningar i vadarstövlar och snorkelturer, och Dykterminalen är på plats och visar hur det går till att dyka med tuber, och låter t.o.m. den hågade prova på .

Räcker det inte att lära sig dyka, så finns andra möjligheter. Dykning handlar till en stor del om att kunna justera sin flytkraft så att man blir tyngdlös i vattnet. Vill du veta varför man kan sväva fritt i vattnet (eller bygga din egen planet) går det bra att lära sig detta av LTHs Vattenhallen.

En som är bra på att dyka är tumlaren, Östersjöns egen lilla val. Tyvärr är tumlarna illa ute, och ett stort forskningsprojekt, SAMBAH, försöker hjälpa till så att vi kan förbättra förhållandena för dem. Du kan under dagen få höra mer om tumlare av den ledande forskaren, i vanliga fall sysselsatt vid Kolmårdens djurpark.

Vill du lära dig navigera efter stjärnor, planeter och solen, kan du få lära dig hur en solkompass och en sextant fungerar av CMMA. Eller varför inte lite lokal natur- och kulturhistoria, som du får dig till livs av Bärnstensmuseet, Falsterbonäsets naturvårdsförening, Måkläppsföreningen, kulturföreningen Calluna och Falsterbo Bird Show.

Det blir också föredrag av olika slag och under hela dagen, med ämnen som handlar om olika ämnen, t.ex. hur Falsterbonäset påverkas av den kommande vattennivåhöjningen och vad man kan göra åt det både med konstruktioner och planering, över sjömätning, sjökort och och navigation till vad som händer med fåglarna när olja släpps ut i havet.

Några föredrag och programpunkter uppmärksammar också att Falsterbokanalen fyller 70 år. Både Per-Albin-linjen och minkriget runt Falsterbohalvön kommer att avhandlas, och en film som visar hur Kanalen byggdes kommer att visas.

Självklart serveras förfriskningar, det blir föredrag om klimatsmart mat, och vi kan redan nu avslöja att vädret blir utmärkt!  SMHI kommer nämligen att vara på plats och berätta om Östersjön och havsmiljön.

Missa inte detta, du kommer att gräma dej hela vintern om du gör det 🙂 (Om inte annat måste du ju veta hur det går i tävlingarna, det blir både tipsrunda och roddtävlingar.)

Vi ses!

Det här inlägget postades i Allmänt, Havets dag. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.