Den dag som i dag är…

…har Havsresan i mycket ägnat åt att försöka hinna en del saker innan vädret slår till. Prognoserna säger att det blir busväder i morgon fredag.

Flera av dykarna har idag fortsatt dokumentera 1800-talsvraket som vi visat bilder på tidigare. Men vi har också fått andra bilder av det. Sjöfartsverket håller med sitt fartyg Jacob Hägg på med sjömätningar i området. De är i år (liksom flera tidigare år) med i Havsresan, och har gjort en uppmätning av vraket.

Idag används sofistikerad teknik för att mäta havsdjupen; ett av de bästa instrumenten för detta kallas flerstråligt ekolod, som ger en tredimensionell bild av botten och allt som ligger på den. Bilderna visar egentligen bara djup, men med en sådan täthet på mätningarna att det ofta är ganska enkelt att se vad föremål på botten är. Man kan också mäta längd och bredd på föremålen, liksom naturligtvis djupet.

I och med att bilderna skapas som ett tredimensionellt objekt i en dator, så kan man vrida och vända på objektet, och se det från olika håll utan att man behöver göra fler mätningar. Ja, du ser själv nedan. Den blå släta ytan är havsbotten på cirka 25 meters djup, det som sticker upp (grönt – rött) är vraket.

Med lite fantasi är det nog inte så svårt att föreställa sig vrakets konturer.

© 2012 Sjöfartsverket

Bild 3 av 4

Det här inlägget postades i Allmänt, Fältveckan. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.